Subscribe Twitter

vrijdag 3 december 2010

Vet en doekjes blijven probleem voor riolering

Maar liefst 87%(1) van de Nederlanders weet dat afval zoals vet en baby- en schoonmaakdoekjes niet in het riool thuis horen. Toch heeft vrijwel iedere gemeente problemen met verstoppingen door dit soort afval. Doordat Nederlanders nog altijd veel afval door het riool spoelen dat daar niet thuishoort, zijn de kosten voor de riolering hoger dan nodig. Daarom begint vandaag opnieuw de campagne Goed rioolgebruik op tv en in de krant.
Terwijl gemeenten er alles aan doen om verstoppingen zo snel mogelijk te verhelpen, zitten ook bedrijven niet stil. Fabrikanten van vochtig toiletpapier hebben hun producten zo aangepast dat deze nu wél door het riool gespoeld kunnen worden. Op andere producten zoals schoonmaakdoekjes plaatsen zij logo's die duidelijk maken dat die producten niet in het toilet mogen. Ook vetfabrikanten zijn bezig om vetverwijdering te versimpelen, bijvoorbeeld door verpakkingen zo aan te passen dat gebruikte frituurolie makkelijk terug te gieten is. Ingezameld vet wordt vervolgens omgezet in biodiesel. Alleen burgers blijven nog achter met hun bijdrage aan een goed werkend riool.
Reden voor het ministerie van I&M, Stichting RIONED, gemeenten en waterschappen om opnieuw te starten met de campagne 'Goed rioolgebruik'. Deze campagne onder de vlag van 'Nederland leeft met Water' loopt zowel op landelijke tv als via regionale en lokale media. Tegelijk met de landelijke campagne ontwikkelen gemeenten lokaal activiteiten om burgers aan te sporen tot het juiste gedrag. In 2007 is onderzocht dat alleen al het doorspoelen van verkeerde doekjes meer dan 30 miljoen euro per jaar kost. De kosten voor vetlozingen komen daar nog bij.

0 reacties:

Een reactie posten