Pages

Subscribe Twitter

vrijdag 15 oktober 2010

Eten is om op te eten, niet om weg te gooien

Het Voedingscentrum en Milieu Centraal hebben op 13 oktober tijdens een speciale bijeenkomst in Den Haag de gezamenlijke campagne en de website EtenisomopteEten.nl gelanceerd. Op deze website kunnen consumenten praktische informatie en tests vinden om hun voedselverspilling in kaart te brengen en te verminderen. Ook kunnen consumenten vanaf vandaag een gratis bewaarwijzer als hulpmiddel voor in de keuken aanvragen. Nederlanders gooien jaarlijks voor circa 2,4 miljard euro aan goed, eetbaar voedsel weg. Maar eten is om op te eten.
Voedselverspilling is een groot probleem. Nederlandse consumenten verspillen gemiddeld per persoon jaarlijks ruim 50 kilo eetbaar voedsel. Dat komt in totaal neer op zo'n 175 euro per jaar, en omgerekend zo'n 80 warme maaltijden. Dit raakt je portemonnee. Bovendien gaan zowel grondstoffen als de energie die gebruikt is om het voedsel te produceren en te vervoeren, verloren als goed voedsel in de vuilnisbak belandt. Om mensen beter inzicht te geven in hun voedselverspilling, staat op de website een Weggooitest. Aan de hand van een aantal vragen zien mensen of ze meer of minder voedsel verspillen dan gemiddeld.
Op de speciale bijeenkomst zagen pers en vele schoolkrant redactieleden hoe bekende Nederlanders Robert ten Brink en Jesse van de band Valerius aan de tand werden gevoeld over de inhoud van hun vuilniszak. Zowel voedselverspilling als andere thema's rondom eten kwamen aan bod en onderdeel van de middag was een proeverij met duurzame, futuristische hapjes.
Het is belangrijk dat de consument bewust wordt van zijn voedselverspilling en inziet dat voedselverspilling is te voorkomen door slimmer te kopen, te koken en te bewaren. De gezamenlijke campagne van Voedingscentrum en Milieu Centraal vraagt hiervoor aandacht. De start van de campagne gaat vooraf aan Wereldvoedseldag (16 oktober), dat ook verspilling als thema heeft. De campagne is onderdeel van de gezamenlijke aanpak door Voedingscentrum, Milieu Centraal en het ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie van het probleem voedselverspilling. De campagne Eten is om op te Eten wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie.

0 reacties:

Een reactie posten