Pages

Subscribe Twitter

maandag 27 januari 2020

Eieren zonder eendagshaantjes

Jumbo gaat samenwerken met Respeggt, een bedrijf dat 'eieren zonder kuikendoden' garandeert. Met een geavanceerde techniek kan Respeggt zien of er een haantje of een hennetje in het broedei zit. Deze techniek betekent mogelijk het einde van de eendagshaantjes, een groot en onzichtbaar probleem in de pluimveesector. Jumbo is de eerste Nederlandse supermarktketen die Respeggt eieren introduceert en zet hiermee een stap vooruit in dierenwelzijn binnen de eierketen. De eieren - die te herkennen zijn aan het Respeggt logo - zijn vanaf eind maart 2020 verkrijgbaar bij alle Jumbo supermarkten.

Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 40 miljoen haantjes gedood, vlak nadat ze uit het ei zijn gekomen. Dit gebeurt omdat haantjes geen rol hebben in de eierketen: ze kunnen immers zelf geen eieren leggen en ze zijn minder geschikt voor de vleesproductie. Met behulp van een innovatieve techniek - ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf HatchTech - kun je al in het broedei zien of het een hennetje of een haantje wordt. Het broedproces bij haantjes wordt afgebroken waardoor ze niet onnodig geboren en vervolgens gedood worden. Alléén broedeieren met een leghen erin worden verder uitgebroed. Deze hen legt daarna de eieren die voor consumptie zijn bedoeld en dus in het supermarktschap liggen.

De eieren van Respeggt leghennen liggen vanaf eind maart in de schappen van alle Jumbo supermarkten. Ze zijn duidelijk herkenbaar aan het Respeggt logo op de verpakking en een stempel op de eieren zelf. Jumbo start met de 6 stuks vrije uitloop eieren en later volgen ook de biologische eieren onder het Jumbo Huismerk.

0 reacties:

Een reactie posten