Pages

Subscribe Twitter

maandag 5 december 2016

Veel broden zouter dan toegestaan

‘Ambachtelijke’ broden van bakkerijketens zijn vaak veel zouter dan wettelijk is toegestaan, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Vlaamsch Broodhuys en vanmenno spannen de kroon: alle onderzochte broden van deze ketens zijn te zout.

De Consumentenbond bekeek het zoutgehalte in ‘ambachtelijke’ broden als desem en spelt van 10 bakkerijketens. Bij elke keten werd van 3 broodsoorten het zoutgehalte gemeten.

Van de 30 onderzochte broden zitten er 13 boven en 5 op de wettelijke zoutnorm voor brood. In de zoutste broden uit de test (Grand-mère wit van Vlaamsch Broodhuys en Oberlander wit desem van Meesterbakker Roodenrijs) zit maar liefst 0,8 gram zout per snee. Bakkerij Bart is de enige keten waarvan alle drie de onderzochte broden binnen de wettelijke norm blijven.

Consumenten krijgen per dag gemiddeld 9 gram zout binnen, terwijl het advies is om maximaal 6 gram zout te eten. Tachtig van de zoutinname is afkomstig van producten waar door fabrikanten al zout aan is toegevoegd, zoals brood, kant- en klaarmaaltijden en soepen en sauzen. Teveel zout schaadt de gezondheid en is onder andere slecht voor hart en nieren.

0 reacties:

Een reactie posten