Subscribe Twitter

woensdag 12 oktober 2016

Ruime keuze aan duurzame vis

Duurzame visproducten zijn ruimschoots verkrijgbaar in de grote supermarkten, zo blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu en Questionmark. Vooral duurzame haring, mosselen, kibbeling, kabeljauw en vissticks zijn zeer goed verkrijgbaar. Van tonijn, garnalen en zalm is het lastiger om een duurzame variant te vinden in de schappen.

“Deze resultaten zijn goed nieuws voor consument en voor het milieu. Want een breed assortiment maakt de keuze voor duurzame vis een stuk makkelijker,” aldus Talitha Koek, woordvoerder van Natuur & Milieu. In de benchmark is onderzocht hoe duurzaam de meest gekochte visproducten zijn bij de twee grootste supermarktketens: Albert Heijn en Jumbo.

Het volledige assortiment aan haring, mosselen, kibbeling, kabeljauw en vissticks heeft een MSC- of ASC-keurmerk bij de onderzochte supermarktketens. Daarmee scoren deze visproducten gemiddeld hoog op duurzaamheid. Maar voor tonijn en garnalen scoort een flink deel van het assortiment nog een dikke onvoldoende. Voor zalm kan het ook nog flink zoeken zijn naar een variant met keurmerk. Natuur & Milieu roept de supermarktketens dan ook op om dit gedeelte van het assortiment zo snel mogelijk te vervangen door duurzamere varianten.

De meest milieuvriendelijke vis is te herkennen aan een keurmerk: MSC voor wilde vis, ASC voor kweekvis. Deze keurmerken garanderen dat de visvangst zo min mogelijk schade toebrengt aan het milieu. Voor wilde vis zijn de grootste problemen overbevissing en het verstoren van ecosystemen. Bij kweekvis speelt bijvoorbeeld antibioticagebruik een grote rol. Vanuit milieu-oogpunt is het daarnaast aan te raden om vis met mate te eten, om overbevissing en grootschalige milieuschade te voorkomen.

0 reacties:

Een reactie posten