Subscribe Twitter

maandag 3 oktober 2016

Nog steeds gesjoemel met voedsel

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat er drie jaar na de paardenvleesaffaire nog steeds veel problemen zijn met de echtheid van levensmiddelen. De Consumentenbond onderzocht ruim 150 fraudegevoelige producten en 1 op de 5 keer was het product niet wat het zou moeten zijn.

De Consumentenbond stelde afwijkingen vast bij manukahoning (50%), lamsvlees (47%), extra vergine olijfolie (31%), oregano (11%) en kabeljauw (3%). Voor het lamsvlees onderzoek werden 10 lamscurries, 10 porties lamsgehakt en 10 keer lamsshoarma of –kebab gekocht en in 14 van de 30 gevallen bleek het niet om puur lamsvlees te gaan. 6 keer zat er geen spoortje lamsvlees in, maar in plaats daarvan rund of kalkoen. In 8 andere porties zat wel wat lam, maar ook tenminste 40% ander vlees.

 Naast het laboratoriumonderzoek vroeg de Consumentenbond ook ruim 1000 consumenten naar hun mening over voedselfraude. Tweederde van de ondervraagden geeft aan zich zorgen te maken over voedselfraude. Consumenten geven verder aan dat betere en frequentere controles in combinatie met strengere regelgeving kunnen helpen bij het aanpakken van voedselfraude.

0 reacties:

Een reactie posten