Subscribe Twitter

woensdag 17 augustus 2016

Beter sporten met banaan

Zeven op de tien mannen en zes op de tien vrouwen vinden dat een banaan extra energie geeft tijdens het sporten. En een op de drie zegt zelfs beter te presteren tijdens het sporten als hij of zij een banaan heeft gegeten. Dat blijkt uit het Bananenonderzoek van PLUS onder ruim duizend Nederlanders.

Nederlanders zijn dan ook fan van de gele topper: zeven op de tien zeggen een banaan te eten voor, tijdens of na het sporten, en twee derde geeft kinderen er eentje mee als zij gaan sporten. De reden? Acht op de tien geven aan dat bananen snel energie geven.

Hoe dat komt? Sandra Buijing, (sport)diëtiste van onder anderen Kiki Bertens, legt uit:
“Tijdens het sporten verbruik je onder andere koolhydraten. Hiervan moet je dus eigenlijk altijd voldoende op voorraad hebben. Als je langer dan anderhalf uur sport, betekent dit dat je tussentijds je koolhydratenvoorraad moet aanvullen. Omdat een banaan al kant-en-klaar is en een groot aantal koolhydraten bevat – 27 per banaan! –, is het een goede fruitsoort om net voor of tijdens, of ook na het sporten te eten. Bananen zijn dan ook een onderdeel van een gevarieerd dieet voor veel sporters.”

Toch blijkt er nogal wat onwetendheid te bestaan over het aantal calorieën van een banaan. Uit het onderzoek blijkt dat een op de vijf Nederlanders van mening is dat een rijpe banaan meer calorieën bevat dan een onrijpe banaan. “Onzin”, aldus Buijing. “Hoe rijper de banaan, hoe meer korte koolhydraten – lees: suikers – hij bevat, dus hoe sneller de energie in je lichaam opgenomen kan worden. Maar in principe maakt het voor het aantal calorieën niet uit.”

Dat toch zo’n twintig procent van de Nederlanders van mening is dat bananen dikmakers zijn, is volgens haar onterecht. Ook Buijing krijgt de vraag regelmatig: “Natuurlijk is het belangrijk om gevarieerd te eten, maar in principe is er niks mis mee om elke dag een banaan te eten. Eén banaan bevat zo’n 120 calorieën en juist een groot percentage van de dagelijks benodigde vitamines en mineralen.” Een banaan bevat veertien procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid aan kalium, tien procent voor magnesium en 25 procent van je vitamine B6-behoefte.

0 reacties:

Een reactie posten