Subscribe Twitter

dinsdag 29 december 2015

Toch vetspoor in het riool

Grote kans dat de lekkerste oliebol van Nederland dit jaar gewoon thuis wordt gemaakt. Bijna 4 miljoen Nederlanders bakken op oudejaarsdag zelf hun oliebollen. Dat vet gaat vrijwel niet het riool in maar in de vetrecyclebak of de afvalbak. Toch blijft vet in het riool een probleem. Vet uit de koekenpan en andere resten zorgen voor een vet- en oliespoor en leiden tot verstoppingen in het riool en extra inspanning op de zuiveringsinstallaties voor afvalwater.

Wie kent ze niet? Vet uit uitgebakken spekjes, potjes met olie van olijven of feta en andere restjes olie en vet. De helft van de overgebleven vetresten uit pannen gaat nog wél regelrecht door de gootsteen of het toilet. Hierdoor ontstaan verstoppingen, zowel bij mensen thuis als in het riool van de gemeente. Ook leidt het tot problemen bij de zuiveringsinstallaties van de waterschappen.

Veeg kleine vetrestantjes met een doekje weg en gooi het in de afvalbak. Potjes met resten olie of vet? Lever ze apart in of gooi ze in de afvalbak. Apart ingeleverd vet wordt hergebruikt als biodiesel en levert bovendien geld op. Op www.vetrecyclehet.nl vindt u een overzicht van de 3 000 inzamelpunten.

Naast vet leidt vooral het doorspoelen van allerlei vezeldoekjes tot verstopping in het riool en extra werk op de zuiveringsinstallaties. Daarom hebben alle overheden samen met Stichting RIONED en Vewin de campagne 'Niet in het riool' opgestart. Meer informatie vindt u op www.nietinhetriool.nl.

1 reacties:

Leonoor zei

Ik ben zelf ook iemand die vetten zo weggooit... Ik wist wel van die doekjes af, die gaan bij mij ook niet meer in het toilet. Maar dat dit niet goed is voor het riool daar sta je niet bij stil!

Een reactie posten