Subscribe Twitter

woensdag 9 december 2015

Cadeaus zonder stekker populair

Wordt het dit jaar met kerst een bordspel of een game? Slechts 4 procent van de Nederlanders geeft familieleden, geliefde, vrienden of kennissen voor kerst het liefste elektronica, of een cadeau dat hoort bij een apparaat zoals een DVD of game. Bijna twee derde van de inwoners zegt liever een boek of bordspel cadeau te doen dan een elektrisch apparaat. Vooral in de steden Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam hebben mensen een voorkeur voor geschenken die geen energie verbruiken.

Ook in Friesland, Groningen en Drenthe kiezen cadeautjesgevers het liefst voor een stekkerloos geschenk. Bovendien wordt daar bovengemiddeld vaak gekozen voor duurzame cadeaus, zoals een lamp op zonne-energie of een knijpkat: 5% van de bewoners van de noordelijke provincies doet zoiets graag cadeau, tegenover 2% van de rest van Nederland. Vrouwen geven liever cadeaus zonder stekker dan mannen. Ook onder jongeren zijn stekkerloze cadeaus in trek. Maar liefst 58% van de 18- tot 24-jarigen heeft daarvoor een voorkeur.

De toenemende populariteit van cadeaus zonder stekker past in de trend dat mensen zich steeds meer bekommeren om energieverbruik. Een ruime meerderheid van de Nederlanders (66%) heeft het voornemen om volgend jaar de energierekening te verlagen. Energiebesparing is daarbij het meest populair. Ruim een derde van de ondervraagden wil volgend jaar energiebesparende maatregelen nemen, zoals de verwarming wat lager zetten, isolatie aanbrengen of zuinige apparaten aanschaffen.

0 reacties:

Een reactie posten