Subscribe Twitter

vrijdag 17 oktober 2014

Gezond koken is slim kopen

De prijsverschillen tussen gezond en ongezond voedsel zijn de afgelopen 12 jaar steeds verder opgelopen, blijkt uit Brits onderzoek. Gezond voedsel wordt voor steeds meer Britten te duur, stellen de onderzoekers. Voor 1.000 kilocalorieën in een ongezond dieet betalen consumenten in het Verenigd Koninkrijk gemiddeld 3,18 euro. Willen ze voor dezelfde hoeveelheid calorieën alleen maar gezonde producten kopen, dan zijn ze 3 keer zoveel kwijt: 9,51 euro.

Ook in Nederland is de keuze voor gezond niet altijd even vanzelfsprekend. “De verhouding tussen de waarde van het product en de prijs is zoek”, zegt Dirk Mulder, sectormanager food & retail van ING. “De constante focus op prijs zorgt ervoor dat er meer ongezonde producten komen en dat er meer ongezonde ingrediënten worden verwerkt. Het zijn ook vaak de minder gezonde voedingsartikelen waarmee supermarkten prijsacties doen. Met versproducten wordt relatief weinig gestunt.”

Ons eetpatroon is in de afgelopen decennia veranderd van basisvoedsel naar meer verwerkte en verpakte producten, meer vlees, meer suiker en cafeïnehoudende dranken. Aardappelen aten we eerst vooral gekookt of gebakken. Tegenwoordig nuttigen we ze vooral in de vorm van frites, chips, en aardappelkroketten.


0 reacties:

Een reactie posten