Subscribe Twitter

maandag 16 juni 2014

Onzin op etiketten 'superfoods'

Bij een steekproef van de Consumentenbond onder 8 'superfoods' blijkt de helft van de etiketten fouten te bevatten. Fabrikanten schermen met onterechte claims, er ontbreekt informatie in het Nederlands of er staat bijvoorbeeld 'rijk aan ijzer' zonder het ijzergehalte te vermelden. De meeste van de door de Consumentenbond aangesproken fabrikanten hebben toegezegd het etiket aan te zullen passen. Omdat Planetbio niet reageerde op de bevindingen, zal de Consumentenbond aangifte doen bij de Nederlands Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) van overtreding van de Warenwet.

De Consumentenbond nam voor de Gezondgids van juni 2014 acht 'superfoods' onder de loep die op de verpakking veel beloftes doen over de voedingswaarde. De helft van de onderzochte 'superfoods' maakt de claims op de verpakking niet waar. Zo zouden de inca-bessen van Healthy Planet (Ekoplaza) 'boordevol vitamines' zitten. Maar als consumenten aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van sommige van die vitamines willen komen, zouden ze kilo's van deze bessen moeten eten. Terrasana (cacoa-nibs), Planetbio (maca-poeder) en Kruidvat (tarwegraspoeder) gaan zwaar de fout in met de vermelde hoeveelheden op de verpakking. In alledrie de gevallen wordt de hoeveelheid mineralen of vitamines schromelijk overdreven, soms met een factor 400.

De vier andere onderzochte superfoods maakten hun claims wel waar: witte moerbeibessen (Planetbio), chiazaad (Healthy Planet), hennepzaad (Kruidvat) en baobap-poeder (De Tuinen). Maar vaak betalen consumenten dan veel geld voor vitamines en mineralen waar bijna niemand een tekort aan heeft of die in gelijke hoeveelheden in andere, goedkopere levensmiddelen zitten, zoals spinazie, tarwezemelen en vis.

1 reacties:

Cor Van Der Mey zei

Ik wil hier nog even een andere kanttekening bij plaatsen. Er waart momenteel, onder aanvoering van enkele koks, een nieuwe eetrage door ons land die stelt dat we 80 procent groente en 20 procent eiwitten zouden moeten eten. Dit lijkt overgewaaid vanuit de USA, waar dit idee al langer wordt verkondigd. Echter, met een essentieel verschil. In de USA wordt gesproken over "Vegetable proteins".
Een of andere Franse kok, die de Engelse taal slecht beheerst, en heeft "vegetable" vertaald als zijne "groente." Niets is minder waar. Het Engesle 'vegetable protein" staat voor plantaardige eiwitten. En dan gaat het plotseling niet alleen maar over groente, maar over alle plantaardige eiwitten: eieren,bonen, granen, zaden, noten, quinoa en havermout. Een volwassen mens heeft ongeveer 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nodig. Zou je 80 procent groente eten, dan zou je enorme tekorten krijgen aan allerlei vitaminen, mineralen en eiwitten.

Een reactie posten