Subscribe Twitter

maandag 12 mei 2014

Nieuwe fles voor afwas

De pionier van het ecologisch schoonmaken Ecover lanceert vandaag haar allereerste fles die gemaakt is van plastic afval dat uit de oceanen werd gevist. De Ecover Ocean fles, die afwasmiddel bevat, is volledig geproduceerd uit gerecycled plastic, waarvan 10% procent afkomstig is uit zee. Het afwasmiddel zelf kreeg een speciale 'zeelavendel en eucalyptus' geur mee. In deze fase wordt de nieuwe fles in een beperkte oplage geproduceerd en Ecover streeft ernaar om de productie in de toekomst uit te breiden, waardoor de positieve impact van het project verder toeneemt, en er voldoende flessen zullen zijn om ze ook in Nederland in de handel te brengen.

De fles is het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen Ecover en enkele pioniers op het vlak van verpakking en de bescherming van de oceanen. Dankzij het 'Waste Free Oceans' 'vangst van de dag' project werden bestaande vissersboten uitgerust met een vindingrijke nieuwe technologie, waardoor Europese vissers geld kunnen verdienen door bij elke vangst tussen twee en acht ton plastic afval op te halen. Dit plastic kan vervolgens worden gereinigd en gerecycled. Als onderdeel van een proefproject, werd dit afval verscheept naar de Closed Loop recyclefabriek, waar het werd behandeld en omgezet in nieuw plastic, dat vervolgens werd gebruikt door Logoplaste om de nieuwe Ecover flessen te produceren.

Het ultieme doel van Ecover is om de juiste omstandigheden te creëren, waarmee de enorme hoeveelheden plastic afval systematisch uit zee kunnen worden opgeruimd. Het terugdringen van plastic afval in de oceanen zorgt niet alleen voor gezondere en gelukkigere vissen en zeezoogdieren, maar heeft ook een directe impact op de mens, aangezien het uiteindelijk ook het gehalte microplastics in onze voeding, dranken en andere producten zal verminderen, waardoor we meer vis op ons bord krijgen en minder plastic.

De ontwikkeling van deze fles sluit aan bij het engagement dat Ecover in 2013 aanging om nieuwe types van gerecycled plastic te gebruiken voor haar verpakkingen, waardoor het ook een voorbeeld stelt voor andere fabrikanten. Dit jaar zal Ecover alvast één ton oceaan plastic gebruiken en het heeft als doel dit volgend jaar verder uit te breiden tot 3 ton.

Zodra de infrastructuur om gerecycled oceaan plastic te gebruiken beschikbaar zal zijn voor wereldwijde fabrikanten, kan volgens Malmberg de impact op het milieu, de onderwaterfauna en voor vissers - die voordeel hebben bij deze bijkomende inkomstenstroom - enorm zijn.

0 reacties:

Een reactie posten