Subscribe Twitter

dinsdag 13 augustus 2013

Broodje gezond vaak ongezonde keuze

Broodjes gezond zijn doorgaans veel minder goed voor de gezondheid dan de naam suggereert. Het witte brood, het hoge zoutgehalte en de forse maat maken het broodje vaak alles behalve een gezonde keuze. Dit concludeert de Consumentenbond na het onderzoeken van 40 broodjes gezond voor de Gezondgids van augustus 2013.
Sommige broodjes bevatten evenveel brood als 3 tot 4 boterhammen, zijn dik belegd en bevatten maar liefst 5 gram zout, omdat zowel brood, kaas en ham relatief rijk aan zout zijn. Daarmee zijn het regelrechte zoutbommen, die het advies om per dag niet meer dan 6 gram zout te eten, vrijwel onhaalbaar maken. Ook bieden veel verkopers geen keuze tussen wit of bruin brood. Door een bruin broodje te nemen en dat te laten beleggen met veel groente en niet te veel ham en kaas kunnen consumenten hun broodje gezond een stuk gezonder maken.
De Consumentenbond bestelde bij 40 broodjeszaken, bakkers, lunchrooms, cafetaria's en snackbars in 8 middelgrote steden broodjes gezond en deed onderzoek naar samenstelling, zout en bacteriƫn.
Het broodje gezond met het hoogste testoordeel (8,1) kwam van lunchroom Formidabel in Haarlem. Het forse broodje is rijkelijk belegd met kaas, ham en ei, met daarop 150 gram rauwkost met dressing. Bakker Boonzaaijer uit Nieuwegein eindigde onderaan (3,9) met zijn broodje gezond met slechts 16 gram aan groente.


0 reacties:

Een reactie plaatsen