Subscribe Twitter

vrijdag 8 februari 2013

Handwerkbeurs viert 10-jarig jubileum

Van donderdag 14 februari tot en met zondag 17 februari vindt de 10e editie van de Handwerkbeurs plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Wat in 2004 begon als een kleine beurs met 25 exposanten is in 2013 uitgegroeid tot één van de grootste creatieve, textiele beurzen in de Benelux.
Exposanten en bezoekers uit binnen- en buitenland komen naar Zwolle voor de Handwerkbeurs. Het is een waar feest voor liefhebbers van textiele handwerken. Terwijl veel handwerkwinkels stilaan verdwijnen, kan men op deze beurs terecht voor alle denkbare textiele materialen bij de meer dan 160 verkoopstands. Hoewel veel handwerkvormen in een modern jasje zijn gestoken, is ook het traditionele handwerken nog volop aanwezig. Waar er in bijvoorbeeld zelfmaakmode steeds wordt vernieuwd, worden oude borduur- en breitechnieken juist weer in ere hersteld.
Zo wordt er tijdens de beurs aandacht besteed aan het onderdeel zelfmaakmode door het houden van een 'rode loper show', zijn er workshops op naaimachines en is er informatie over naailessen voor de jeugd. De 'rode loper show' is een pop-up modeshow waarin voornamelijk jonge modellen van 10-17 jaar hun zelfgemaakte creaties kunnen laten zien. Dit wordt aangevuld met modellen van diverse standhouders.
Textiel- en merklappenspecialist Berthi Smith-Sanders brengt een primeur naar de Handwerkbeurs. Haar nieuwste boek 'Merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis Amsterdam' is op de beurs voor het eerst te koop. Het eerste exemplaar wordt op vrijdag 15 februari om 11.30 uur feestelijk uitgereikt aan mevrouw Catharina Elisabeth Ruinemans-Derks uit Zwolle. In 1996 besloten mevrouw Ruinemans en haar man om afstand te doen van de tien merk- en stoplappen uit de familie. Heel toevallig las Berthi Smith over de verkoop van deze handwerken en na meerdere gesprekken met de eigenaars werd de koop gesloten. De merk- en stoplappen verhuisden van Zwolle naar Venlo. Mede door deze lappen is het boek ontstaan, dus een mooie gelegenheid om het boek in Zwolle te presenteren! Het boek is overigens ook op donderdag al te koop.
De Amsterdamse Loret Karman heeft een eigen lijn garens ontwikkeld die voor een breed scala aan handwerken te gebruiken zijn. Deze worden geverfd in diverse kleurpalletten, geïnspireerd op Van Gogh en Rembrandt. Op alle dagen is er het workshopprogramma "Atelier Kunst (ver)Garen".
Verder is er een breed aanbod van bijzondere workshops zoals schilderijlijstjes haken, keramiek borduren, de kunst van het opzetten en Fair Isle breien. Enkele van deze workshops worden op de donderdag en vrijdag gegeven door modeontwerpster Leslie Eisinger. Zij gebruikt in haar knitware ook garens van Loret Karman. Auteur Hanneke Bezem is ingezet als docent, alsmede Mirjam van Klink van 'De Toren van Klink'.

0 reacties:

Een reactie posten