Subscribe Twitter

dinsdag 16 oktober 2012

De toekomst van voeding

Er is een stille revolutie gaande in de voedselindustrie. Die leidt ertoe dat we als consumenten straks radicaal anders gaan eten. In zijn nieuwste trendboek The Future of Food beschrijft Adjiedj Bakas, wat ons te wachten staat. Hij maakte daarvoor een rondgang in de voedselindustrie: van supermarkten tot biologen, van boeren en tuinders tot bacteriologen.
Bananen die helpen tegen hoofdpijn, evenals vijf groentesoorten. Eieren die ouderdomsblindheid voorkomen en overtollige suikers afvoeren waardoor we nooit meer dik worden en geen suikerziekte meer krijgen. De vernieuwingen buitelen over elkaar heen in dit nieuwe Bakas-boek.
Bakas begint waar foodgoeroe Louise Fresco in haar recente boek Hamburgers in het Paradijs eindigt. De vooruitgangsoptimist pur sang zet op een rij welke innovaties er vanuit Nederland (al decennia een van 's werelds belangrijkste food-landen) en het buitenland op ons als consument afkomen. Bakas: "Er is geen enkele reden tot doemdenken. Eten is straks lekker, voedzaam, gezond en een feest voor al je zintuigen. Zoals onze oma's al wisten is voedsel gewoon een medicijn. De medicinale werking van veel groenten en kruiden wordt de komende tijd onderkend en de supermarkt is straks de grootste apotheek van het land. Verzekeraars gaan zich bemoeien met wat je eet. Je krijgt straks, zoals nu al in Japan het geval is, een medische pre-scan en weet dan welke ziektes je kan krijgen en welk voedseladvies daarbij hoort."
Vlees wordt duurder en je kan straks voor je dagelijkse kostje kiezen uit vlees, vis, veel beter smakende vegetarische hapjes en hybride vlees dat een mengsel is van vlees en gemalen insecten, allemaal heerlijk gekruid. "Voor een kleine elite krijg je heimwee-eten: vers van een kleine boer, vlees van beestjes die groepen consumenten samen hebben geadopteerd en die geknuffeld worden tot ze hamlapje of biefstukje worden. Voor de massa en de export krijg je straks concentraties van varkensflats, kippenflats en geiten- of schapenflats. De megastal is een onzinwoord, dat onmiddellijk uit onze vocabulaire moet verdwijnen. We hebben behoefte aan industriƫle landbouw en veeteelt. Er moeten concentraties van dierenflats komen in lege gebieden, bijvoorbeeld dertig varkensflats van elk honderd etages hoog met veel speelruimte voor de beestjes en hun dierenwelzijn. Als mensen gelukkig kunnen zijn in een flat, waarom kunnen beestjes dat niet? Zo'n concentratie van varkens kan voor mijn part een eigen gemeente worden. Dan krijg je de gemeenten Varkensstad, Kippenstad, Geitenstad en Schapenstad, elk met een eigen burgemeester. Ook het gezever over de nertsfokkers kan beter snel ophouden. Nertsenvlees wordt gebruikt als omhulsel van capsules en daardoor kunnen medicijnen in capsulevorm zo goed in ons lichaam opgenomen worden en worden we sneller beter. Nertsenolie verjaagt onze rimpels. En dat ze ook nog harig leer produceren is mooi meegenomen."

0 reacties:

Een reactie posten