Subscribe Twitter

vrijdag 2 december 2011

Quaker Cruesli onwaarachtig ontbijt

Quaker Cruesli Balans Appel Peer bevat veel suiker en zout, terwijl fabrikant Pepsico dit ontbijtje nadrukkelijk als verantwoord verkoopt. Quaker stopt de muesli in een lichtblauwe 'light' vermomming en manipuleert op andere manieren om gunstig uit vergelijkingen te rollen. Een zeer onwaarachtig ontbijt, oordeelt foodwatch.
Quaker stelt dat een portie Cruesli Balans 40 procent minder calorieën bevat. Minder dan wat? Op de weegschaal van Quaker is een portie gewone cruesli 45 of 50 gram en een portie Cruesli Balans slechts 30 gram. Ook gaan de marketeers ervan uit dat mensen deze cruesli niet met yoghurt eten, maar met magere melk. Niet omdat dat dit werkelijk gebeurt, maar omdat marketeers dit een 'flakeproduct' noemen.
"Flakeproduct? Fakeproduct!" stelt directeur Bart van Opzeeland van foodwatch vast "Quaker schept verwarring over hoeveelheden en calorieën en rekent zich daarna rijk, ten koste van de gezondheid van mensen. Wie als Quaker rekent, is straks zwaarder."
Quaker wil consumenten laten geloven dat ze iets gezonds krijgen, maar een krokante muesli is volgens de eetwijzer van het Voedingscentrum niet voor iedere dag. Er zit te veel suiker in Quaker Cruesli Balans Appel Peer en vier tot elf keer meer zout dan in andere cruesli's. Er zijn tevens acht E-nummers of additieven toegevoegd, die niet als zodanig op het etiket vermeld staan.
Omdat er vermoedelijk zo'n 3,6 gram echte vezel per ons in Quaker Cruesli Balans zit, mag er 'bron van vezels' op het pak staan. De verpakking noemt zelf elf procent vezel, omdat Quaker de zoetstof oligofructose als vezel meetelt. Dat is niet eerlijk. Kunstmatige vezels tellen namelijk niet mee voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die ieder mens nodig heeft. Eet daarvoor liever een snee roggebrood, vindt foodwatch.
foodwatch pleit voor een verkeerslichtetiket met eenduidige porties, waarmee consumenten producten eerlijker kunnen vergelijken. Voor suiker-, zout- en vetgehaltes krijgt een product een groen oranje of rood label. Via dit systeem zou een consument gemakkelijker kunnen zien dat dit product per 100 gram niet 40 procent, maar slechts 17 procent minder calorieën telt dan de normale variant Op dit etiket zou de Quacker Cruesli Balans Appel Peer knalrood kleuren vanwege het hoge suikergehalte. Voor zout en vet krijgt het graanontbijt een matig label: oranje.

0 reacties:

Een reactie posten