Subscribe Twitter

dinsdag 27 december 2011

Groente en fruit tikkie schoner

Vijf jaar 'Weet wat je eet-campagne' heeft er voor gezorgd dat groente en fruit in Nederlandse supermarkten schoner zijn geworden. In 2010 zaten er veel minder gifstoffen op groente en fruit dan vijf jaar daarvoor. Tegelijk werd het aantal overschrijdingen helaas niet terug gedrongen. Het percentage steeg in 2010 naar 67% in plaats van 66%. Gelukkig waren er (iets) minder overschrijdingen van de gezondheidsnorm voor jonge kinderen: 14 in plaats van 16. Het aantal wetsovertredingen is, ondanks de eerdere versoepeling van EU regels weer gestegen.
Vrijwel alle supermarkten hebben hun residu-beleid aangescherpt. Nu doen supermarkten het beter dan andere groenten- en fruitverkopers als het gaat om het aantal gezondheidsrisico's (0,1% respectievelijk 0,4%) en wetsovertredingen (2% respectievelijk 11%).
Ander goed nieuws is dat Nederlandse groenten en fruit over het algemeen schoner zijn dan geïmporteerde groenten en fruit. Alleen de andijvie zorgt ervoor dat Nederland niet in de top-5 is beland. Op fruit zitten minder gifsoorten dan in voorgaande jaren.
Plus bleek in 2010 de schoonste supermarkt: op 57 procent van groente- en fruitwaren zaten resten bestrijdingsmiddelen en geen enkel monster overschreed de gezondheidsnormen. Albert Heijn scoorde het slechtst. Gemiddeld telden de 254 AH-monsters 1,9 gifsoorten. Een AH-andijviemonster overschreed ruimschoots de gezondheidsnorm voor het middel Lamba-cyhalothrin.

0 reacties:

Een reactie posten