Subscribe Twitter

vrijdag 16 december 2011

Cola komt uit plantaardige fles

Avantium, het research & technologiebedrijf uit Amsterdam, heeft een gepatenteerde technologie ontwikkeld, YXY genaamd, voor het produceren van 100% duurzame PEF flessen uit plantmateriaal. Op dit moment wordt het uit olie gemaakte PET het meest gebruikt voor plastic flessen. Dankzij de unieke materiaaleigenschappen, is Avantium ervan overtuigd dat PEF de nieuwe generatie bioplastic zal worden.
PEF kan gemaakt worden uit elke vorm van koolhydraten uit plantaardig materiaal, zoals suikerriet, landbouw reststromen, graan en planten. YXY is een snelle en efficiƫnte chemisch katalytische technologie, die koolhydraten omzet in diverse chemische bouwstenen voor bioplastic. Volgens de berekeningen zal PEF ook kunnen concurreren op prijs met oliegebaseerde PET. PEF is 100% duurzaam en zal bij commercieel gebruik volledig recyclebaar zijn.
Op 8 december heeft Avantium officieel haar testfabriek in Geleen geopend, en is het productieproces inmiddels opgestart. De testfabriek, met een capaciteit van 40 ton per jaar, zal PEF materiaal produceren voor applicatie ontwikkeling. De samenwerking met The Coca-Cola Company is essentieel in de opschaling naar massaproductie van PEF flessen. Avantium is ook met andere leidende merken in vergevorderde onderhandeling over gezamenlijke ontwikkeling van PEF flessen, vezels en folie. Op de langere termijn zal Avantium haar YXY technologie gaan licenseren. Daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor grootschalige productie en wereldwijd gebruik van haar duurzame plastic.

0 reacties:

Een reactie posten