Subscribe Twitter

woensdag 5 oktober 2011

Hero Fruit & Co spindoctort

Fruit&Co van Hero is geen “(koel)vers” vruchtensap, maar een blend van concentraat en sap, die wordt gepasteuriseerd, vervoerd en weer aangelengd met water, vulmiddel en aroma’s. Het is ‘voor je weerstand’ claimt Hero op het etiket. Hero vermijdt angstvallig de woorden ‘goed voor de weerstand’. De claim is zo nietszeggend, dat de spindoctors van Hero een web van verzinsels rond Fruit&Co hebben gesponnen, vindt foodwatch.
Fruit&Co heeft een vul- of verdikkingsmiddel nodig, vond Hero. Fabrikanten grijpen dan vaak naar synthetische polydextrose, ook wel bekend als E1200. Zo ook Hero, maar die plakte er de verzonnen naam “Bifido-vezel” op. Volgens Hero zorgt het voor “de groei van goede bacteriën” en daardoor voor “een flinke ondersteuning voor je natuurlijke weerstand.” Door het woord ‘vezel’ nadrukkelijk te gebruiken, suggereert Hero dat de consument met “Bifido” in zijn buik gezond bezig is. Polydextrose is echter een geïsoleerde voedingsvezel. Die telt, volgens de Gezondheidsraad, niet mee voor de 30-40 gram vezel die iedereen dagelijks nodig heeft. Dat het daarbovenop ook nog “een flinke ondersteuning voor je natuurlijke weerstand” zou zijn, is niet waar. De Europese voedselautoriteit, de EFSA, heeft alle aan polydextrose gerelateerde claims in juni verworpen.
Bij navraag door foodwatch bleek Hero op de hoogte van de valsheid van de vezel-claim. De fabrikant beweert inmiddels een proces in gang te hebben gezet om de claims en labels aan te passen. De claim staat echter nog steeds op de verpakking.
De geïsoleerde fabrieksvezels -ook wel commerciële prebiotica genoemd- kunnen soms obstipatie helpen voorkomen, maar dat heeft geen enkel bewezen effect op de weerstand. Wel krijgt een deel van de consumenten last van diarree en winderigheid, na inname van 5 gram. Dat zet Hero niet op het etiket.
Hero krijgt van foodwatch ook strafpunten voor onzin over vitamines. De gemiddelde consument heeft toegevoegde vitamines niet nodig. Hero weet dat, maar noemt op de verpakking van Fruit&Co ‘voor de weerstand’ toch de toegevoegde vitamines A, C en E.

0 reacties:

Een reactie posten