Subscribe Twitter

maandag 23 mei 2011

App: wie gooit minste voedsel weg

"Gooit u meer of minder voedsel weg dan uw familie, vrienden of kennissen?" De Weggooitest voor iPhone van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal beantwoordt deze vraag snel. De test laat zien hoeveel kilo zuivel, brood, groente, aardappels en vlees iemand per jaar denkt weg te gooien, wat dat kost en hoeveel CO2 er onnodig ontstaat. De uitkomst van de test is via Facebook, Twitter en e-mail te delen.
"De meeste mensen denken van zichzelf dat hun weggooigedrag van voedsel meevalt", zegt Linda Nijenhuis van Milieu Centraal. "Maar testers kunnen zichzelf tegenkomen en misschien valt het niet zo mee. De uitslag van de test met anderen vergelijken geeft veel inzicht. We willen consumenten graag bewust maken hoeveel voedsel ze verspillen." Gemiddeld gooien mensen jaarlijks ruim veertig kilo eetbaar voedsel per persoon in de afvalbak. Dit is evenveel als zo'n 65 warme maaltijden. Elke Nederlander gooit voor bijna 135 euro per jaar aan goed voedsel weg.
De App geeft ook adviezen om voedselverspilling te voorkomen. Dat begint bij het bewust inkopen van voedsel: ga na wat er nog in huis is en maak een boodschappenlijstje. Kook bovendien niet teveel. Twee tot drie aardappelen per persoon is genoeg en zeventig tot honderd gram vlees per persoon ook. Tot slot is het belangrijk voedsel op de juiste manier te bewaren.
De Weggooitest is de derde App voor iPhone van Milieu Centraal. Eerder zijn de Afvalscheidingswijzer en de Groente- & fruitkalender uitgebracht. Met de ontwikkeling van de Apps wil Milieu Centraal consumenten nog meer mogelijkheden bieden om gebruik te maken van haar informatie.

0 reacties:

Een reactie posten