Subscribe Twitter

woensdag 23 maart 2011

Helft doucht zonder waterbesparende douchekop

Elk jaar verspillen we 600 miljoen douchebeurten, omdat slechts de helft van de Nederlanders een douchekop gebruikt die water bespaart. Zo blijkt uit antwoorden op vragen van EnergieBespaarWijzer.nl. een test van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Water en gas verspillen kost energie en is slecht voor het klimaat. Op 22 maart is het Wereldwaterdag om aandacht te vragen voor mensen met een tekort aan schoon drinkwater.
Een spaardouchekop laat minder water door, maar het douchegevoel is hetzelfde. Er is geen verlies aan comfort. De goedkoopste spaardouchekop kost in een bouwmarkt ongeveer tien euro. Dit bedrag is in een gemiddeld huishouden al na drie maanden douchen terugverdiend door de besparing op water en gas. Eén keer douchen met een spaardouchekop scheelt anderhalve emmer water. In een gemiddeld huishouden bespaar je zo ruim 900 emmers water per jaar.
Vooral jongeren laten een spaardouchekop voor wat hij is. Zes op de tien heeft er geen. Uit het onderzoek blijkt dat een deel van de jongeren vaak meer dan tien minuten onder de douche staat. Een gemiddelde douchebeurt duurt acht minuten. Veel ouderen douchen kort (5 minuten), maar ook van deze groep bezit slechts de helft een spaardouchekop.
In Nederland zijn douche en bad de grootste verbruikers van water. Veertig procent van ons drinkwater gaat er aan op. Zuiniger omgaan met warm water scheelt energie. Het betekent minder uitstoot van broeikasgassen door het verbranden van gas, of het gebruik van stroom. Zuinig watergebruik is daarom ook klimaatvriendelijker en dat is iets om op Wereldwaterdag bij stil te staan.

0 reacties:

Een reactie posten