Subscribe Twitter

maandag 7 februari 2011

Consument wint van levensmiddelengigant Unilever

Als consument kun je de misleidende praktijken in de levensmiddelenindustrie gewoon zelf aanpakken, bewijst Frank Jonkers. Hij won een zaak bij de Reclame Code Commissie (RCC) tegen de misleidende reclame van Blue Band Goede Start witbrood. Producent Unilever wilde na de uitspraak een beroepsprocedure starten, maar heeft die weer ingetrokken, nadat foodwatch Jonkers juridische hulp bood. Unilever moet advertenties aanpassen.
Jonkers beklaagde zich in 2010 over Blue Band Goede Start, volgens Unilever "wit waar volkoren in zit". Tijdens de procedure voerde Unilever aan dat witbrood "in de letterlijke zin van het woord" geen volkoren bevat en dat consumenten  in die context moesten begrijpen dat het witbrood niet even gezond is als echt volkorenbrood.
De reclame van Blue Band Goede Start witbrood is oneerlijk, oordeelde de Reclame Code Commissie, omdat deze wel degelijk het witbrood als volkoren brood aanprijst. Unilever beperkt het vermogen van consumenten om doordacht te beslissen, door de suggesties die in de reclame worden gewekt.
Foodwatch voert ook actie tegen Blue Band Goede Start, vanwege de misleidende marketing die op de lange termijn een gezonde leefstijl kan ondermijnen. De gemiddelde Nederlander weet best dat hij genoeg vezels moet binnenkrijgen. Maar de Gezondheidsraad concludeerde vorig jaar dat slechts een op de tien mensen de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vezels binnenkrijgt. Producten met onterechte vezelclaims, zoals Blue Band Goede Start witbrood dragen bij aan die ongezonde trend.
Extra kwalijk, vinden zowel Jonkers als foodwatch, dat de marketing zich specifiek op ouders richt. Juist kinderen, de uiteindelijke doelgroep, zouden niet zo vroeg in hun leven aan een product moeten wennen, dat minder voedingswaarde heeft dan volkorenbrood.
Foodwatch blijft na dit succes samen met consumenten in actie komen tegen de misleidende marketing van bewerkt eten dat te duur, te zout, te vet, te zoet is of te weinig vezels bevat. "Consumenten moeten het hun rechten opeisen. Als zij van zich laten horen, kan er werkelijk iets veranderen in de voedselindustrie",  merkt Bart van Opzeeland van Foodwatch. "Wij willen er uiteindelijk samen voor zorgen dat de industrie eerlijk, duurzaam en gezond eten gaat leveren."

0 reacties:

Een reactie posten