Subscribe Twitter

donderdag 23 december 2010

Veel zout in kant-en-klare (kerst)producten

Kant-en-klare maaltijden, voorverpakte soepen en snacks vinden gretig aftrek in de aanloop naar de feestdagen. Weliswaar aantrekkelijke producten, die het bereiden van het kerstdiner een stuk makkelijker maken, maar tevens grote bronnen van zout. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds adviseert om de zoutconsumptie te beperken tot 6 gram (een afgestreken theelepeltje) per dag. Een te hoge zoutinname kan het risico vergroten op een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten of maagkanker.
Dr. Rachel Thompson, wetenschappelijk adviseur voor het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: "Onze zoutinname komt voor het grootste deel uit bewerkte producten die we dagelijks consumeren, zoals brood, kaas en vleeswaren. Zelfs zoete producten, zoals koekjes bevatten vaak veel zout, ook al proef je dit niet altijd. In combinatie met zoutrijke  kant-en-klare producten wordt het dan moeilijk om je aan de gezonde norm van minder dan 6 gram zout per dag te houden.
"In Nederland eten we gemiddeld 9 gram zout per dag. Een afname van onze zoutconsumptie is nodig om ons gezond te houden. Overtollig zout in ons lichaam beschadigt namelijk de cellen aan de rand van de maag, wat tot kanker kan leiden. Jaarlijks krijgen zo'n 2000 mensen in Nederland maagkanker. Als we de hoeveelheid zout in onze voeding verminderen, kunnen we ons risico op maagkanker verlagen."

0 reacties:

Een reactie plaatsen