Subscribe Twitter

vrijdag 3 december 2010

Nederlanders gek op kaas van eigen bodem

Bijna alle Nederlanders houden van kaas, slechts 3% eet geen kaas. Vooral de smaak van kaas is doorslaggevend. Kaas staat vaak op het boodschappenlijstje; het is altijd in huis bij 42% van de Nederlandse huishoudens. Kaas wordt voornamelijk geassocieerd met Nederland (64%). Geen wonder dat kaas het meest gemist wordt in het buitenland! Nederlanders hebben een sterke voorkeur voor kaas van eigen bodem. Streekproducten zijn populair anno 2010: 63% van de Nederlanders geeft aan trots te zijn op producten uit de streek. En presentatrice Yvon Jaspers is dé persoon waarmee kaas het meest wordt geassocieerd.
Dit zijn de belangrijkste resultaten uit het Nationaal Kaasonderzoek, dat onlangs in opdracht van Noord-Hollandse Gouda kaas met het Rode Zegel werd uitgevoerd onder 1000 respondenten (TNS Dimarso, november 2010). Het onderzoek laat zien dat de Nederlandse kaascultuur springlevend is en toont de populariteit aan van streekproducten.
Bijna iedereen eet kaas (97%), en 66% van de Nederlanders bijna dagelijks. Het is de smaak waar het om draait (81%); Nederlanders genieten het meest van jong belegen kaas (51%), gevolgd door belegen kaas (36%), jonge kaas en extra belegen (beide 31%) en oude kaas (24%). Wanneer wordt kaas gegeten? Op ieder moment van de dag en het hele jaar door. Kaas is dan ook het favoriete broodbeleg. Zeker 43% eet het liefst kaas op de boterham. Vrouwen blijven vaker trouw aan kaas, mannen kiezen daarnaast ook voor een boterham met kipfilet, boterhamworst of rookvlees.
Nederlanders zijn dol op de kaas zoals die bij ons het meest bekend is, ook wel halfharde kaas genoemd (72%). Deze wordt graag altijd en overal gegeten. Nederlanders vinden het dan ook erg vervelend als de kaas op is, net op het moment dat ze er zin in hebben. En op vakantie wordt kaas het meest gemist (63%), ruimschoots voor drop en kroketten/bitterballen (28%).

0 reacties:

Een reactie posten