Subscribe Twitter

dinsdag 21 december 2010

Licht blijkt grootste vijand van inbreker

Interpolis analyseerde het aantal inbraakmeldingen dat bij de verzekeraar binnenkwam tussen 2000 en 2009. Hieruit blijkt dat de donkere wintermaanden het populairst zijn bij inbrekers. Maar liefst 50% van de diefstallen met braak vindt plaats in de vijf donkere maanden oktober, november, december, januari en februari.
Met de langste nacht in het vooruitzicht op 21 december 2010, vestigt Interpolis de aandacht op inbraakpreventie. Want met een aantal simpele maatregelen kan inbraak in veel gevallen voorkomen worden. De verzekeraar biedt daarom preventieadvies en -producten. Want verzekeren is niet de enige oplossing.
In de langste nacht, 21 december 2010, is in theorie de kans op inbraak groot omdat het dan lekker lang donker is. Uit de analyse van Interpolis blijkt ook dat de beide kerstdagen en Nieuwjaarsdag een piek vertonen in het aantal inbraakmeldingen. Op deze dagen vindt 25% meer inbraken plaats dan op andere dagen in december en januari. In vergelijking met een gemiddelde dag in juli wordt zelfs ruim 2 keer zo vaak ingebroken! De gemiddelde schade per inbraak bedraagt 2900,-. Om maar niet te spreken over de angst die een inbraak met zich meebrengt na een bezoek van onbekenden aan jouw woning.
Gelukkig kun je met een aantal simpele maatregelen de kans op inbraak beperken. Een "schriklicht" bijvoorbeeld, werkt vooral in de donkere wintermaanden goed om ongewenste bezoekers af te schrikken. De lamp met bewegingssensor werkt beter dan permanente verlichting, omdat deze de inbreker juist kan helpen om goed te zien wat hij doet. Ook worden bewoners en buurtbewoners eerder geattendeerd op onregelmatigheden, als het licht opeens aanspringt. Het trekt de aandacht van omstanders.
Simpelweg ramen dicht en deuren op slot als je weg bent en dievenklauwen installeren, maken het dieven ook moeilijk. Uit de gegevens van Interpolis blijkt namelijk dat de meeste inbraken plaatsvinden door het forceren van een raam of deur. Zorg ook dat dingen als tuinmeubilair en kliko's geen handig opstapje vormen voor een openstaand raam op een hogere verdieping. Daarnaast zijn tijdschakelaars op verlichting, hang- en sluitwerk met het SKG keurmerk, en ook inbraakwerende strips bescheiden maar zeer effectieve investeringen om de kans op inbraak aanzienlijk terug te dringen.

0 reacties:

Een reactie posten