Subscribe Twitter

vrijdag 5 november 2010

Negen van de tien willen eten van het seizoen

Negen van de tien mensen (87 procent) zijn bereid om vooral groente en fruit van het seizoen te kiezen. Ze vinden het lekker, goedkoop, beter voor het klimaat en gezonder. Dit blijkt uit het nieuwste onderzoek van bureau GfK in opdracht van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Groente en fruit van het seizoen komen vers van het land.
Bureau GfK legde een panel van duizend mensen de vraag voor waar ze op letten bij het kopen van groente en fruit en of ze rekening willen houden met de klimaatbelasting ervan. Bijna de helft (44 procent) wil ingevlogen groente en fruit laten liggen. Een kwart van de mensen (24 procent) laat groente en fruit uit de verwarmde kas liggen. Een belangrijke reden om niet op deze twee eigenschappen te letten is dat mensen niet weten of een product is ingevlogen of uit de kas komt.
Om de herkomst van groente en fruit beter te herkennen is er nu de Groente- en fruitkalender van Milieu Centraal. Deze helpt bij het maken van een bewuste keuze. De Groente- en fruitkalender geeft met  energielabels aan hoeveel energie het heeft gekost om groente en fruit in de winkel te krijgen. Te veel energieverbruik belast het klimaat. De kalender is verkrijgbaar in verschillende vormen; als minifolder, via internet (www.milieucentraal.nl/groente-en-fruit) en als app voor de iPhone.
In samenwerking met supermarktketen DekaMarkt is de minifolder gemaakt die precies in de portemonnee past. Klanten hebben op deze manier altijd de juiste informatie bij de hand om een klimaatbewuste keuze te maken. Per maand zijn vijf veel gegeten soorten groente en vijf soorten fruit gekozen die wat betreft teelt en transport weinig energie hebben gekost.

0 reacties:

Een reactie posten